Psychologická péče o politiky

31. 05. 2017 9:03:08
Všimli jste si někdy, kolik politiků není způsobilých vykonávat politiku a zdravě rozhodovat? A přitom na jejich politice a rozhodování závisí pak osud národa nebo celého lidstva.

Takový budoucí hasič nebo řidič autobusu musí projít zevrubným psychologickým vyšetřenímv v rámci pracovnělékařské vstupní prohlídky. Několik málo profesí je ze Zákona zařazeno do speciálního psychologického programu. Uchazeči o určité povolání jsou sledováni, namátkově kontrolováni (dechové zkoušky na alkohol a drogy) a průběžně se posuzuje jejich psychická způsobilost. Z každého takového vyšetření se pořizuje zpráva, zda ten určitý zaměstnanec zvládá psychickou pracovní zátěž, zda je způsobilý vykonávat svou profesi a zda mu (lidově řečeno) nešibe. Takové vstupní psychologické vyšetření ověřuje psychickou způsobilost k výkonu exponovaných profesí. Jsou to profese, u kterých je vnitřní předpisovou soustavou nebo státní normou požadováno takové speciální vyšetření.

Áda Hitlerů by neprošel ani prvním kolem speciálního vyšetření na profesi kancléře, myslím, že by byl rád, že může zůstat u profese malíř pokojů. A přesto se tento muž stal vůdcem celého národa, strůjcem perverzní ideologie a rozsévačem smrti. Speciální vyšetření totiž pomocí psychologických metod umožňuje indikovat uchazeče o zaměstnání, kteří nesplňují základní kriteria psychických předpokladů pro výkon těchto náročných profesí. Jednoduše řečeno – vyřadí z kola ty, kteří představují problémovou či rizikovou skupinu. V případech, kdy jsou u posuzovaných osob zjištěny nemoci a poruchové chování, které omezují bezpečný výkon činnosti, jedná se o průběžné posuzování psychické způsobilosti. Provádí se u zaměstnanců takových profesí, jejichž zdravotní způsobilost je posuzována dle vymezených paragrafů vyhlášky určitého ministerstva. Takové poruchy či nemoci by totiž mohly způsobit podstatné zhoršení celkového zdravotního stavu posuzované osoby a to nevylučuje ani zhoršený psychický stav zaměstnance v souvislosti s jeho výkonem funkce či povolání. Z orientačního zhodnocení individuální odezvy na psychickou pracovní zátěž, psychologického vyšetření, je možno vyvodit závěry tak, aby se minimalizoval počet zaměstnanců, kteří představují problémy a riziko v souvislosti s výkonem své profese či funkce. Tyto vstupní a preventivní psychologická vyšetření jsou totiž velmi důležitá. Podle poslední celosvětové vědecké studie je totiž každý pátý člověk psychopat.

O kolik důležitější je profese takového řidiče či hasiče, než profese politika? Psychopat, alkoholik ani drogově závislý člověk nemůže řídit autobus plný lidí. Mohl by je totiž ohrozit na životě. Může ministerstvo, vládu či nějaký stát plný lidí řídit psychopat, alkoholik nebo drogově závislý člověk? Ano, může. Profese řidič autobusu je tedy důležitější než profese politik. A přesto má řidič o mnoho menší plat než politik a když selže a udělá průser (průser je hezké šťavnaté slovo), je okamžitě propuštěn z práce a potahován soudy. Politik neabsolvuje vůbec žádné vstupní, preventivní ani průběžné vyšetření pro způsobilost, navíc má imunitu. Když udělá průser není nikdo, kdo by ho vyhodil okamžitě z práce a popohnal k odpovědnosti. Možná proto je v politice vždy více lidí než řidičů autobusů nebo hasičů.

Vstupní, preventivní a průběžné posuzování psychické způsobilosti politiků by minimalizovalo fatálně šílená rozhodnutí, která dopadají pak vší silou na celý národ, potažmo na celý svět. Takový posudek o výsledku politicko psychologického vyšetření by nebyl vůbec od věci. Já bych se tedy přimlouvala pro orientační psychologické vyšetření v rámci přijímacího řízení na profesi politik. Taková psychologická péče o politiky což zahrnuje i lékařský posudek o zdravotní způsobilosti a psychologické vyšetření. Že byste uvítali i průběžné psychologické vyšetření stávajících politiků v EU? Ne, to opravdu neriskujme. Mohlo by se stát, že tam v Bruselu ani u nás doma pak nezůstane v politice skoro nikdo.

-ed-

Autor: Eva Dreyová | středa 31.5.2017 9:03 | karma článku: 22.10 | přečteno: 349x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.27 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.54 | Přečteno: 183 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 145 |
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 797

Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...