Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vpád Japonců do Mandžuska aneb jak to všechno začalo

V roce 1930 se Japonsko stalo velkou vojenskou silou. Předpokladem k rozšíření japonského panství v celé oblasti Dálného východu a Tichomoří bylo ovládnutí Číny a získání jejích surovinových zdrojů.

Mandžusko přepadli Japonci v roce 1931 a vytvořili si tak „předpeklí“ k útoku proti Sovětskému svazu a Číně. Vítězný postup v Mandžusku posílil samozřejmě politický vliv japonských militaristických sil, které postupně přeměnily zemi v totalitní stát. Abychom plně pochopili agresivní program japonského imperialismu citujme si memorandum z dokumentu, který dne 25. července 1927 předla císaři Hirohitovi generál Giiči Tanaka: „V zájmu vlastní ochrany a stejně tak ochrany druhých nemůže Japonsko odstranit těžkosti ve východní Asii pokud nebude provádět politiku ´krve a ocele´. Abychom dobyli svět musíme nejprve dobýt Mandžusko a Mongolsko. Dokážeme-li dobýt Čínu dostanou z nás ostatní země Malé Asie, Indie a rovněž jihomořské země strach a budou před námi kapitulovat. Svět pochopí, že Východní Asie patří nám a neodváží se pochybovat o našich právech. Až ovládneme všechno bohatství Číny, začneme dobývat Indii, jihomořské země, potom Malou a Střední Asii a nakonec Evropu. Při provádění této politiky se střetneme tváří v tvář s Amerikou, která proti nám neustále Čínu popouzí a tak uskutečňuje politiku boje jedem proti jedu. Budeme-li v budoucnu chtít dostat do svých rukou kontrolu nad Čínou budeme muset porazit Spojené státy.“

Japonci přešli k válečným akcím v červenci roku 1937. Obrovská japonská armáda ve statisícových proudech překročila hranice a doslova se vylila do nitra Číny. Ani zdrcující vojenská technika však nevedla k rychlému vítězství. Japonci sice ovládli důležité pobřežní pásmo od Pekingu po Šanghaj, ovšem čínské vnitrozemí se jim nepodařilo dobýt. Válka v Číně se dotkla složitého komplexu tichomořských a asijských vztahů. Nebyla totiž namířena jen proti Číně. Nýbrž proti Sovětskému svazu a všem tichomořským velmocem. Přestože Spojené státy, Francie a Anglie měly na Dálném východě své zájmy, nepodnikly nic (stejně jako v Evropě vůči Itálii a fašistickému Německu) podstatného, aby zastavily japonskou invazi. Zaujaly pozici v rámci tzv. „politiky nevměšování“. A v březnu 1939 se rozhodly pro to, že nebudou překážet Japonsku v jeho nekalém díle a totiž, aby se zapletlo do války s Čínou a ještě lépe přímo se Sovětským svazem. Japonský vpád do Mandžuska totiž nebyl ničím jiným než jednou z hlavních součástí celkového plánu operací japonských vojsk proti Sovětskému svazu, což po válce přiznal bývalý náčelník štábu Kuantungské armády generál Mizuharu Mijake. Japonské provokace proti Sovětskému svazu začaly v roce 1938 u jezera Chasan a v roce 1938 na řece Chalchyn-golu. Obě akce byly zmařeny protiakcemi armády Sovětského svazu.

V září roku 1940 japonská vláda schválila programový dokument, který obsahoval cíl japonského úsilí a to vytvořit tzv. Velkou východní Asii k níž by náležela Čína, Thajsko, Barma, Indočína, Singapur, Britské Malajsko, Filipíny, Britské Borneo a Nizozemská Východní Indie. Japonsko se toho roku zmocnilo Francouzské Indočíny. Zajistilo si nadvládu v Thajsku. Vyvíjelo také silný nátlak na Nizozemskou Východní Indii. V září 1940 Japonsko upevnilo své postavení tím, že uzavřelo berlínský pakt s Itálií a Německem, jednalo o rozdělení sfér vlivu a vojenskou spolupráci. V březnu 1941 Japonci vystupovali jako zprostředkovatelé mezi Thajskem a kolaborantskou francouzskou vládou ve Vichy, získaly od vichistické vlády souhlas k obsazení saigonského letiště. Admirál Darlan podepsal dohodu o „Společné obraně Indočíny“ a tím strategicky významná část francouzské Indočíny přešla pod kontrolu Japonců. Když 22. června Hitler napadl zákeřně Sovětský svaz, Japonci mohli přejít k uskutečňování svých cílů na Dálném východě, neboť Sovětský svaz musel nasadit hlavní síly armády na západní hranici. Japonské vládnoucí kruhy sledovaly vývoj událostí na sovětsko-německé frontě. Někteří japonští činitelé vyslovily názor, že chtějí okamžitou válku se Sovětským svazem. Předseda tajné rady Jošimiči Hara 2. července 1941 prohlásil: „Prosím vládu a vrchní velení, aby útok na Sovětský svaz byl zahájen co nejdříve. Sovětský svaz musí být zničen.". V té době Američani doufali, že Japonci skutečně vyrazí na Sověty. Počítali s tím, že když už Sověty válcuje Hitler tak s pomocí japonské armády to Rusko má spočítané. Jenomže se do celé akce vložil generál Hideki Tódžo. Generál a někteří vysocí důstojníci pokládali za velmi riskantní mašírovat na sověty, když v jižním Pacifiku přece čekala bohatá dosažitelná kořist.

Američané z toho radost neměli. Přihlíželi, jak Japonci hezky vesele, místo ataku na Sověty, získávají strategické výhody, kterými smrtelně ohrožovaly britsko-nizozemsko-americké pozice v tichomoří. Prezident Roosevelt dne 26. července 1941 vydal příkaz ke zmrazení japonských aktiv ve Spojených státech. Chtěl tak zabránit Japoncům v nakupování ropy. Hned po Američanech zablokovali Angličané a Holanďané japonské finanční prostředky, které byly v jejich bankách. Japonsko nemělo tedy od té chvíle skoro žádnou možnost nakupovat ropu. Tokio nemělo peníze, veškeré jeho valutové rezervy vězely v cizích bankách. (Teď odbočím z vyprávění – má naše česká banka v naší české bance doufám rezervy cizí měny, tak jako pro případ kdyby něco..).

Americké firmy však měly po dlouhou dobu naprosto volnou ruku a běžně Japoncům prodávaly řadu důležitých vojenských zařízení. Prodávaly jim moderní letecké techniky až po dělostřelecké zaměřovače. Japonci dle těchto vzorů pro potřebu své armády a námořnictva v krátké době vyráběly vojenskou techniku stejné kvality.

Po zmrazení japonských finančních účtů to nebylo pro Japonce dobré, neboť ostrovní říše byla zcela závislá na importované ropě. Měli rezervu 6,5 milionů tun ropy, což stačilo jen na cca 17,5 měsíců války. Jelikož import ropy byl zastaven, sáhlo Japonsko na tyto rezervy. Japonsko vědělo, že musí získat ropu. Dohoda se Spojenými státy ovšem byla pro Japonce nepřijatelná, znamenala by totiž ústup. Zbývala jedině válka. Otevřela by přístup k ropným pramenům v Tichomoří a na ostrovech Sumatra, Jáva a Borneo. Tyto ostrovy totiž produkovaly 65 milionů barelů ropy ročně. Dne 6. září 1941 Nejvyšší válečná rada Japonska schválila plán „Velké východoasijské války“. Admirál Jamamoto prohlásil: „Japonsko hodlá vytlačit Anglii a Ameriku z Velké východní Asie a urychlit řešení čínského konfliktu. Po obsazení Nizozemské Indie a Filipín bude ustaveno pevné hospodářsky soběstačné společenství. Cíl našeho národa je základní princip hakkó ičiu (spojení osmi koutů světa pod jednou střechou, tedy pod vládou jednoho vládce), bude demonstrován před celým světem.“. (Co mi to jen připomíná, nevíte? ;-) )

Admirál Nomura (japonský velvyslanec ve Washingtonu) předkládá v srpnu roku 1941 ministru Hullovi návrh na japonsko-americkou dohodu. Dle ní by měly Spojené státy v plném rozsahu obnovit obchod s Japonskem, zastavit vojenskou aktivitu v jihozápadním Tichomoří (posilování Filipín) a zastavit pomoc Číně. Uznat zvláštní statut Japonska v Indočíně a působit na čínskou vládu, aby zahájila s Japonskem jednání o míru. Japonsko pak slibuje, že nepodnikne žádné další vojenské akce mimo Indočínu. Že po vyřešení situace v Číně evakuuje svoje vojska i z Indočíny a zaručí neutralitu Filipín. A to za předpokladu, že tam Japonci dostanou stejná privilegia jako Američané. Washington nesouhlasil a tak byl učiněn poslední pokus (28. srpna 1941), kdy japonský princ Konoa navrhl prezidentu Rooseveltovi osobní setkání. Japonská armáda dala princi ultimátum, že pokud princ uspěje do šesti týdnů, setrvají Japonci s Amerikou v mírovém stavu. Vše vypadalo na dobré cestě, ovšem to by se do toho nesměl vložit ministr zahraničí Cordell Hull. Doporučil prezidentovi, aby nabídky Japonců nepřijal a hučel do něho dobré dvě hodiny, možná tři. A tak se stalo, že do Tokia došla Rooseveltova záporná odpověď dne 3. září 1941. Dne 16. října japonský princ rezignoval a následujícího dne jmenoval japonský císař na jeho místo generála Hidekiho Tódžóa. Bylo jasné, že tento generál od té chvíle vládne Tokiu. Ponechal si jak křeslo ministra vnitra, tak i křeslo ministra války. Jakmile zemi vede generál, bylo zřejmé, že od toho dne události vezmou rychlý spád.

-ed-

Autor: Eva Dreyová | neděle 10.9.2017 9:43 | karma článku: 23,15 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Eva Dreyová

Jak se to dělá po americku

Řeč prezidenta Trumpa v OSN byla jistě působivá a mnozí zaplesali, že konečně Amerika si bude hledět jen svého multikulturního národa, který potřebuje rozumné vedení a zametá si důkladně hlavně svůj práh.

20.9.2017 v 20:07 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Motýlí dilema

V životě by mě nenapadlo, že se vážně dožiji psychoideologicko-politického hybridu alá Engels-Duhring-Hegel-Jung-Marx a další. A že to fakt bude implementováno naprosto vážně, zaníceně do všech hlav.

19.9.2017 v 13:36 | Karma: 17,01 | Přečteno: 489x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Poselství

Důležité je znát protivníka. Nepodceňovat jej. Nepřetržitě sledovat jeho záměry, jeho metody a argumentace. Znát argumenty a nepřátelské snahy, což je nezbytný krok, abychom se jako národ staly imunní vůči ..

12.9.2017 v 13:00 | Karma: 20,77 | Přečteno: 686x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Islám - průkopník komunismu a jednoty

Starověký Islám byl vlastně průkopník komunismu. Jestlipak vůbec Karel Marx se svým "Watsonem" Bedřichem Engelsem tušili, když psali svá díla, která dodnes nesmiřitelně rozdělují svět...

12.9.2017 v 0:15 | Karma: 20,16 | Přečteno: 731x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Útok na Pearl Harbor aneb jak to všechno začalo

Píše se rok 1941. Do Washingtonu odjíždí zkušený japonský diplomat Saburo Kurusu. Snaží se s Američany vyjednat nějakou dohodu. Po neúspěšných jednání s Washingtonem je rozhodnuto.

11.9.2017 v 18:57 | Karma: 20,14 | Přečteno: 683x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Ameriko přestaň (aneb tohle je osobní)

Já nechci válku! Přestaň ohrožovat světový mír. Přestaň mi bulíkovat, že zásadní hrozba války vychází od severokorejců.

7.9.2017 v 23:43 | Karma: 45,52 | Přečteno: 19709x | Diskuse| Osobní

Eva Dreyová

Nic není nemožné

Vyvrácení základní teorie spěje vždy k vědecké revoluci. Kříže pryč z kostelů, pohlaví X, divíte se? Já ani ne.

7.9.2017 v 3:29 | Karma: 27,05 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Poláci na „první dobrou“ aneb jak (ne)dostat přes držku

Zůstali jaksi izolováni, neboť jim dnes z Véčtyřky zůstal jediný spojenec a to jsou Maďaři. Slováci se (asi) nechají koupit a Češi zvolí (asi).. (hele, je to dlouhý, tak jenom koho to zajímá, ať si ušetříte zbytečný zklamání, ok?)

31.8.2017 v 18:17 | Karma: 40,97 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Změna status quo aneb máme kliku

Německo, Francie, Itálie, Británie, Portugalsko, Španělsko, Belgie a mnohé další státy už lze definovat jako Dár al-islám. Tedy země - svět islámu.

28.8.2017 v 23:25 | Karma: 28,70 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Mezinárodní spolupráce aneb hlad je sviňa

Německý supermarket Edeka odstranil na jeden den ze svých regálů zahraniční zboží. V těch regálech tedy moc potravin nezůstalo. Hlad je sviňa.

28.8.2017 v 2:05 | Karma: 23,80 | Přečteno: 541x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Spiritus agens

Poslední výroky papeže Františka opět ohromily svět, možná i proto, že zazněly po teroristickém útoku v Barceloně, což mnohým zdá se být nevhodné.

26.8.2017 v 23:04 | Karma: 17,99 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Které komunisty máte na mysli?

Nebavte se s komunisty, to mi radí server Forum24. Které komunisty má ovšem server na mysli? Ono to není s těmi komunisty tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Ono je jich víc druhů. Nevěříte? Věřte.

9.7.2017 v 18:55 | Karma: 26,88 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Mládež jako rukojmí

Někteří ideologové a organizátoři mají tak zběsilé nitro, že to, co je přirozené a zákonité v životě, násilně přetvoří v demagogické „literární“ dílo, které uvedou reakční síly do praxe.

6.7.2017 v 7:35 | Karma: 27,76 | Přečteno: 606x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Soros není Bůh

i když si na něj rád hraje a kupodivu mu v jeho božství mnoho lidí pomáhá a většina neodporuje. Vrtochy tohoto přebohatého staříka odborná veřejnost tituluje jako „kontroverzní názory“. Zní to vzletněji.

25.6.2017 v 19:06 | Karma: 38,89 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Hoď kamenem kdo bez viny

Případ Warmbier rozpoutal vášnivé diskuze. Hororová líčení, předhánění se v líčení hrůz táborů v Severní Korei.

24.6.2017 v 3:39 | Karma: 21,94 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

NATO došel dech?

"Jsem dost zděšen, ministr obrany Martin Stropnický žádnou koncepci české armády nemá.." takto komentuje analytik Štefec situaci okolo bezpečnosti a zbrojařů. Nelichotivě zněl i komentář o NATO.

21.6.2017 v 23:40 | Karma: 20,01 | Přečteno: 805x | Diskuse| Ostatní

Eva Dreyová

Chceme žít v takovém světě? Aneb jak se kalí budoucnost

Moderní stát dneška trpí krizí, která začala otevíráním hranic a neschopností zachovávat závazky vůči občanům. Stát a národ spolu vždy dokázaly fungovat společně.

21.6.2017 v 1:40 | Karma: 23,97 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Přikrášlování „pravdy“ objektivizmus nezaručí

Přesto, že tento můj článek zřejmě vyvolá silnou kontroverzi, rozhodla jsem se ho po zralé úvaze uveřejnit i na svém profilu. A vypůjčím si jeden citát od Jana Campbella: „Souhlasu netřeba.“

19.6.2017 v 22:11 | Karma: 26,67 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

S výrokem polské premiérky nemám problém

Polská premiérka Beata Szydlová je pod palbou kritiky. Podle kritiků prý zneužila historii k politické kampani.

16.6.2017 v 1:53 | Karma: 39,92 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Společnost

Eva Dreyová

Kraken

„Vy a vaši agenti jste zdrojem nestability na Středním východě. Kdo vytvořil Islámský stát? Amerika. Americká tvrzení o boji proti Islámskému státu jsou lež..“ (ajatolláh Alí Chameneí, íránský nejvyšší vůdce)

13.6.2017 v 14:38 | Karma: 26,24 | Přečteno: 637x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-