Motýlí dilema

19. 09. 2017 13:36:34
V životě by mě nenapadlo, že se vážně dožiji psychoideologicko-politického hybridu alá Engels-Duhring-Hegel-Jung-Marx a další. A že to fakt bude implementováno naprosto vážně, zaníceně do všech hlav.

Vznikl ideologický hybrid, kde pěstování biologie, sociologie a psychologie pod lampou vývojové teorie, empirismu a umění zacházet s pojmy, postavil nyní i heterosexuální rodinu do pozice iluze. Tedy „žena“ a „muž“ jsou živé systémy ovšem bez biodiverzity. Nyní „občan-jednotlivec“ je lidským biologickým formátem ke zkoumání. Pokud totiž člověka zbavíte pohlaví, zbavíte ho jisté identity, stává se něčím nejasným, je to jakási pochybná liberace a pak ho můžete nejen lépe zkoumat, nýbrž i začleňovat do nové historické epochy. Když nevíte přesně co jste, můžete jako živý systém patřit kamkoliv. Podobný styl „humánního“ myšlení, i když v opačném pólu, si osvojili Němci za druhé světové války – zbavili vybrané lidi lidské důstojnosti do mrtě a pak už to byli jen biologické kusy, smrtelné systémy, hroudy masa a kostí s vytetovanými čísly. Kolik podobných příkladů „humánního myšlení“ bychom napočítali? Radši nepočítat.

Mám souseda, je to moc hodný starý pán. Z mé zkušenosti (empiricky) tedy vyplývá, že všichni staří sousedé jsou hodní páni. Ale to není pravda, je to pouze a jen má zkušenost. Mohu ji vnucovat všem? Mohu vlastní omezené metody myšlení vnutit všem? Znala jsem od vidění jednoho muslima. Párkrát jsem s ním hovořila, zajímaly mě určité jeho životní postoje a myšlenky. Byly to zajímavé rozhovory. Byl inteligentní, i když v některých otázkách neústupný a zanícený, choval se ke mně slušně, zdravil mě na ulici a usmíval se. Moje zkušenost s ním byla pozitivní. Jsou všichni muslimové jako on? Je to jen má osobní zkušenost, navíc povrchní, nevím, jak by se choval za jiných okolností nebo v soukromí. Mohu se tedy spoléhat jen na tuto zkušenost? Mohu mít tedy osobní zkušenost jako jediný zdroj poznání a dle toho utvářet společnost? Mohu tím dosáhnout eurytmie?

Miluji motýla. V rámci sociálních vztahů a prostředí s ním mohu mít svazek. Mám s ním dobrou zkušenost. Má nádherná duhová křídla, je křehký, je to tichý společník. Nepije, nekouří, nemluví sprostě a já v rámci (sebe)reflexe ho považuji za ideálního. Budu s ním vychovávat děti, které ale s motýlem mít nemohu. Žádný „občan-jednotlivec“ ještě neporodil motýla. Adoptuji tedy housenku, ta se zakuklí a bude z ní další nádherný motýl. Budu rodič motýla. Vytvořili jsme s motýlem rodinu. Že to není možné? Pokud nemám pěstovat iluze o tradičních rodinných svazcích, neboť dle politického hnutí OMMO „jsme je již dávno překonali“, pak mi jistě takové politické hnutí usnadní proces dle empirismu a dialektického myšlení tak, abych mohla mít s motýlem rodinu a děti. Všichni budeme mít křídla. Platonická láska s motýlem, jako s dalším biologickým druhem, taková netradiční sociální skupina-rodina 21. století. Duchovně jsem dosáhla další úrovně. Jelikož rodinné svazky byly od počátku lidstva definovány jako tradiční (žena, muž, děti) a nyní už nejsou definovány jako tradiční, mohu jako „jednotlivec-občan“ mít netradiční svazek s motýlem. Pokud mají někteří z vás pocit, že je to postavené na hlavu, že jsem blázen, tak jsem právě s motýlem překročila dosavadní dějinnou ztrnulou klasifikační hraniční čáru (lidsky se tomu říká posouvání mantinelů) a vytvořila tzv. „biologický mezičlen“, který byl zatím ještě nezařaditelný do dosavadní klasifikace pojetí rodiny předešlé generace a do sociobiologických a obecně kulturních nároků ve společnosti. Že tomu nerozumíte? To mně neříkejte. Vede mě totiž spiritus agens.

Rádoby liberální nároky, jejichž platnost bývá historicky vskutku relativní a netradiční, které se tváří mnohdy jako pokrokové, nevšední, originální, nemusí vůbec znamenat pro určitou společnost v daném historickém okamžiku pokrok, vědění, myšlenkový boom, zdravý vývoj člověka, ani rozumný střízlivý ideologický, politický a psychologický směr. Socing opět bezhlavě „vykouskovali“ stará díla Engelse, Marxe, Duhringa, Junga, Freuda, Owena a dalších a vytvořili „nový“ psychoideologický slepenec. Staré myšlenky ze starých děl ukryly pod nová názvosloví, hodily do mixéru a voalá – děsivý ideologický a politický koktejl, mix všeho se všemi, zboštění různorodých menšin a pak v celém obsáhlém ideologicko-politickém pojetí důsledná psychomasírka přes všechno co je online připojeno, od Duhringova pojetí „dvou mužů“ přes spiritus agens až po pohlaví X. Konečné pravdy poslední instance.

Mozkové pochody dnešních socing mi evokují šedou kůru mozkovou Hitlera, který byl velmi zdatný zkušený „kouskovač“. Vyzobal bezhlavě hlavně Nietzscheho „nadčlověka“ a i jiná díla. Vytvořil si, na základě vlastních, a různých převzatých, myšlenkových pochodů a na základě empirismu, svůj psychoideologicko-politický hybrid – nacismus. Zblbnul tím dokonale nejméně půlku světa. A dodnes se s určitostí najdou tací, kteří by nacismus okamžitě zavedli, kdyby měli příležitost. A né že né. Doufám, že budoucí „Kapitol“- doom věčné pravdy a spravedlnosti, absolutní rovnosti a nekonečnými lidskými i zvířecími právy, bude mít nějaké ty „drozdy“. A že přežijí tuto „skutečnou pravdu a lásku“ a všechny ty geniální jedince, jenž poznali tu pravou pravdu a vede je nejvyšší spiritus agens ke smíření božského principu se světem. A doufám, že mě to „vznešené pohnutí“ mine, neboť to budou zase jatka. Že přežijí „drozdi“ bez úhony, by bylo ideální pro případ, že podají objektivní svědectví dalším generacím (jestli to teda nebudou už jen motýli).

Zakončím svůj článek slovy filozofa, pak vám můj článek určitě bude dávat větší smysl: „Ještě nikdy, co slunce září na obloze a planety krouží kolem něho, se nestalo, aby se člověk stavěl na hlavu, to je opíral se o myšlenku a podle ní budoval skutečnost. Anaxagoras první řekl, že nús, rozum, vládne světem, ale teprve nyní dospěl člověk k poznání, že myšlenka má vládnout duchovní skutečnosti. To byl nádherný východ slunce. Všechny myslící bytosti radostně uvítaly tuto epochu. Vznešené pohnutí vládlo v oné době, nadšení ducha prochvívalo světem, jako by teprve teď došlo ke smíření božského principu se světem.“ (Hegel, Filozofie dějin, r. 1840).


P.S. A nadávejte mně, laskavě, korektně, můj přítel motýl nemá rád vulgární výrazy, mohl by mi pak uletět.

-ed-

Autor: Eva Dreyová | úterý 19.9.2017 13:36 | karma článku: 16.72 | přečteno: 489x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.66 | Přečteno: 249 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.69 | Přečteno: 1498 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 474 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 797

Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...