Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J42a37n 46K93o36v64á66ř

4. 10. 2015 17:05

... a jen na okraj: biblické "prorokování" nemá nic společného s předpovídáním budoucnosti (starozákonní proroci nejsou věštci, a ani Ježíš si nehrál na Nostradama nebo nějakého toho Malachiáše).

1 0
možnosti

J59a28r95a 67R73a41n25k

4. 10. 2015 17:46

Pani uz blogovala na webce, kterou pocali "vzbourenci', kdyz se likvidovaly niky, mela vzdy trefne niky:-/

0 0
možnosti

J78a41n 53K43o75v78á49ř

4. 10. 2015 16:34

Odpověď na úvodní otázku: 1) z vnějšku ovládaná vůle není svobodná; 2) z vnějšku ovládaná vůle není naše (ač nám to tak připadá); 3) kdybychom o ovládání naší vůle věděli, věděli bychom, že nejde o naši "svobodnou vůli" (a možná bychom s tím mohli něco málo dělat) 4) "naše svobodná vůle" je v reálném světě značně omezená i bez úsilí o její záměrné ovládání; 5) pomineme-li Boha (je-li jaký), ani manipulátoři naší vůle nejsou imunní vůči manipulacím s jejich vůlí (dokonce bývají prvními a hlavními oběťmi vlastních manipulací: sami skálopevně uvěří svým konstrukcím ... vůbec bych se nedivil, kdybyste vy sama věřila tomu, co tu píšete).

0 0
možnosti
Foto

Odpověd na úvodní otázku:

ANO.

0 0
možnosti
Foto

někdy v 70.letech prostřednictvím samizdatového překladu pana Poskera  jsem se seznámil s určitou podobou této teorie, která hlásala, že nejde o to, že máme všichni přístup k nějakým kolektivním znalostem, ale všichni shodně ve stejný historický okamžik měníme své preference stejným směrem. Viz třeba téměř shodné datum vzniku monoteistických náboženství na celém světě.

0 0
možnosti

J16a48n 93K72o30v63á94ř

4. 10. 2015 16:57

... "shodné datum vzniku monoteistických náboženství na celém světě" je ničím nepodložený blábol, svědčící o hluboké neznalosti reálií. O kolektivním myšlení (vědomí) lze reálně uvažovat jen v rozsahu a dosahu té které konkrétní informační sítě (která dnes ovšem může obsáhnout téměř celý svět). Nějaké "nadpřirozené" kolektivní vědomí třeba v důsledku jakési "všeobjímající energie" by bylo dobré prokazatelně doložit (včetně důkazu o existenci nějaké takové "energie"). To, že se lidé za konkrétních okolností mohou většinově chovat obdobně, o ničem takovém nevypovídá (v krizových situacích přicházejí ke slovu pudy a reflexy; každé prostředí vyvolává určitou úroveň "davové psychózy" ... na tom však není nic nadpřirozeného). Za jiných okolností se zas chováme odlišně.

2 0
možnosti
  • Počet článků 264
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-