Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Soudruh Filip z Vás určitě má velkou radost.

4 1
možnosti

Ono ještě existuje VUML?

4 1
možnosti

Těch důvodů, proč reálný socialismus padl, bylo zde uvedeno několik. Já bych přidal ještě dva:

Za prvé se socializmus uzbrojil. Východ, ač početně slabší, udržoval větší armády než Západ. A ještě vyvážel, většinou zdarma, velká množství zbraní na podporu "revolučních" sil Asie, Afriky i Ameriky, hlavně Latinské Ameriky. Stručně řečeno, vyráběli jsme mnoho tanků a málo automobilů. Naši lidi záviděli zápaďákům ty automobily (místo, aby se radovali z toho, že máme více tanků) a tak to v r. 1989 obrátili.

Druhý důvod bych dodal nahrazení voleb kabinetní politikou. Někde byly volby úplně zrušeny (např. na Kubě), někde byly formálně ponechány tak že byl na nich jeden kandidát. Veškeré změny na vedoucích postech se prováděly pouze dvěma způsoby: Čekalo se, až zemře nebo se udělal kabinetní puč. Nikdy ne řádnými volbami. Vezměme si to u nás: Gottwald umřel (nebo byl umřit), Zápotocký umřel, Novotný odstraněn kabinetním pučem...atd. Stejně tak to bylo v SSSR a v dalších zemích. Nejradikálněji to vyřešili v KLDR, zavedli dynastii Kimů. Inteligentnější komunisté věděli, že to není v pořádku, nikdy si však nedovolili na to upozornit.

1 0
možnosti

Jako jeden z mála zde diskutujících (s panem Řeznikem) nepoužíváte sociolekt "páťáků" (rozuměj primitivních odnoží Páté kolony) a zřejmě nespadáte ani pod subalternaci Páté kolony, tudíž jsem si přečetla Váš komentář. Děkuji za příspěvek. -ed-

0 1
možnosti

Milá dámo,

to nebyl skutečný socialismus, ale reálný komunismus.

On nezemřel, on se přežil.

Žádné podstatné změny a stále stejná nadřazenost komunistů a stále stejná politika. Pokud něco trvá 40 let, tak už to přestává lidi bavit a nepomohou zákazy,, ani násilí. Lidé chtějí změnu.

Mohu vás potěšit, ten současný režim se začíná včele s Bruselem chovat podobně. Nic se nemění a různé zákazy se začínají šířit i na Internet.

Lidi to už začíná nebavit.

Asi to skončí taky.;-D

1 0
možnosti

Ne, komunismus se nemohl přežít, protože komunismus nebyl nikdy úplně nastolen, neboť komunismus měl být pokračováním socialismu, ve kterém postupně odumřou veškeré donucovací prostředky nebo chcete-li nástroje státu, ovšem pro státy bylo typické mít silný státní aparát a výsadní postavení nějaké strany..tudíž pokud politiku Bruselu či současný režim nazýváte reálným komunismem, doporučuji ještě hodně studovat a hlavně pochopit, protože evidentně v tom plavete.. :-)

1 2
možnosti

Socialismus nezemřel, stačí, když se podívám na svůj důchod-z hlediska toho, co za něj koupím, je dost socialistický: stačí to tak na brambory na cibuli, občas kuře, žádná dovolená v zahraničí. A podobných socialistických rentiérů jsou tu mraky, taky se šíří nová kapitalistická móda: socialistické platy. :-):-):-):-) Takže máme kapitalismus, ale jen pro někoho. Pro ty, co mají řekněme 3000 euro měsíčně a víc. Ti vyhráli sametovou revoluci.

0 0
možnosti
Foto

Jinak řečeno, dle autorky studenou válku rozhodla efektivnost práce tajných služeb. Ale v podstatě nebyl důvod, proč by tajné služby Východu měly být méně efektivní než tajné služby Západu. Vždy se ve prospěch socialismu argumentovalo, že Východ je schopen soustředit zdroje na ten rozhodující úsek, definovat hlavní článek řetězu. Proč to tedy neplatilo v tomto případě?

Mimochodem, podle mě socialismus nezemřel, pouze se transformoval na vyšší celosvětový level. Kdyby se Lenin probudil, tak by sdělil, to je ta země, kde bych chtěl žít.

1 0
možnosti

A to jste mně nahrál na smeč :-)..já netvrdím, že efektivnost tajných služeb Východu byla špatná. V tom není zakopaný pes. Ovšem tajné služby Východu nevedl žádný hitlerovec, narozdíl od služeb Západu, které navigoval po druhé světové válce hitlerovský generál Reinhard Gehlen a udával jasný tón jejich programu. Jistě chápete, že za těchto okolností to pro síly Východu muselo být naprosto šokující. Bojovaly proti Hitlerovi a nacismu a on se jim trvale uhnízdil (za výrazné podpory Američanů) po druhé světové válce rovnou v tajných službách Západu..tomu říkám rána pod pás :-)

2 1
možnosti

Proboha! Proboha! Proboha!!!

4 0
možnosti

Zvláštní blog! To podstatné jsme se však nedověděli. Socializmus byl hlavní zhoubnou silou sebe sama, zhroutil se sám, asi jako k tomu dochází při výbuchu supernovy. Politika Západu, zejména USA, tento proces pouze uspíšila. Socializmus - řečeno jinými slovy - zahynul pro ztrátu životaschopnosti, neudržel krok s demokraciemi. Všechno bylo ovšem složitější, ale vyústění molochu tohoto typu je zákonité, monopol centra prakticky na všechno dusil koloběh života a bylo jen otázkou času, kdy zkolabuje.

6 0
možnosti
Foto

Nemůžete mít vše, cenovou stabilitu a plnou zaměstnanost, něco musíte obětovat.

A zrovna teď jedna bloggerka recenzovala jednu pěknou knihu o socialistických značkách, ten výsledek nebyl nejhorší, že ano?

0 0
možnosti
Foto

Bohuzel, jeste nezemrel. Jeste skodi.

8 0
možnosti
Foto

Nám ostatním pozůstalým je útěchu, že škodí jenom Vám.

Tady se nějak opakuje historie, komunisté si stěžovali na buržoazní přežitky a by na ty neburžoazní.

0 2
možnosti

Já vám vysvětlím, proč musel zemřít socialismus. Protože kromě jiného zlikvidoval konkurenci. Takzvané "právo na práci" způsobilo naprostý úpadek soutěživosti mezi obyvateli na trhu práce. Celá slavná RVHP byla vlastně hrobařem ekonomik všech zúčastněných států. Jenom idiot totiž mohl rozhodnout, že se výroba různých komodit "rozhodí" mezi jednotlivé státy tak, aby se se "nedublovala". To, co na první pohled vypadalo jako rozumné řešení, byla největší hovadina, jakou mohli udělat. Zcela se totiž zlikvidovala konkurence a tím i technický rozvoj - nikdo se totiž nemusel nijak zvlášť starat, protože měl pro své výrobky zajištěn odbyt v zemích RVHP. Tak třeba došlo k tomu, že najednou u nás vymizely osvědčené české žárovky zn. Tesla a místo nich se objevily rumunské žárovky, které měly kromě krátké životnosti tu "výbornou" vlastnost, že když jste je chtěli vyšroubovat z objímky, zůstala vám skleněná baňka v ruce a závit zůstal v objímce, takže jste ho pak museli pracně dolovat kleštěmi. A takových případů bylo nepočítaně. A my jsme na to bohužel dopláceli nejvíce, protože se k nám dostávalo nekvalitní zboží, které jsme si předtím vyrobili v mnohem lepší kvalitě sami. Viz třeba kola "Ukrajina" a jiné podobné zmetky. Asi tak ...

8 0
možnosti
Foto

1) Tak ale pak platí, že na tom nemá Reagan žádnou zásluhu.

2) Soutěživost mezi náboráři existovala, a protože existovala v jednom segmentu, tak existovala ve všech ostatních

3) Jak svědčí barevné obálky u detektivek a šedé u koryfejů, existovala soutěživost také na knižním trhu, platí zde ad 2

4) žárovky byly nedostatkovým zbožím už někdy na počátku 60.let, ta Tesla na to nestačila.

5) Kolo Ukrajina zase ale vydrželo vše.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS