Spiritus agens

26. 08. 2017 23:04:14
Poslední výroky papeže Františka opět ohromily svět, možná i proto, že zazněly po teroristickém útoku v Barceloně, což mnohým zdá se být nevhodné.

Vatikán považuje migrační otázku za jednu z největších výzev 21. století. Osobní bezpečí a důstojnost by měly být upředňostňovány před národní bezpečností. Důležité dohody o migraci by měla přijmout OSN příští rok.

Dokument Reakce na uprchlíky a migranty vyzývá přijmout, chránit, propagovat a integrovat. Takový přístup by měl zajistit budování inkluzivního a udržitelného společného domova pro všechny.

„Každého člověka, který je nucen opustit svůj domov proto, aby hledal lepší budoucnost svěřuje bůh do péče mateřské lásky církve.“ (PF)

„Zatímco obrovský počet lidí byl nucen opustit domovy z důvodů násilí, pronásledování, chudoby a přírodních katastrof, migrace by měla být uznána nejen jako nový fenomén, ale jako přirozená rekace na krizi a důkaz vrozené touhy každé lidské bytosti na štěstí a lepší život.“ (citace z dokumentu schváleného hlavou katolické církve)

Osobní bezpečí a důstojnost každého prchajícího jednotlivce z bodu A do bodu B je tedy důležitější než národní bezpečnost. To znamená jediné – slovo národní nezapadá do globálního multikulturněfunkčního systému. V Evropě, která prošla v posledních letech velmi intenzivní politickou, ekonomickou, sociální i náboženskou reformou, je nežádoucí ryze nacionální myšlení patřící určitému etniku a je nutno ho vytěsnit. Vzorec nacionálního charakteru společenství majoritního etnika se nahrazuje postupně vzorcem charakteru jediné obrovské multikulturní společnosti. S tím souvisí úzce i forma náboženskosti. Masová migrace určitých etnik směrem do EU demograficky mění rozložení původních územních etnik, čímž dochází i ke změnám v klasicky dosud uznávaném pojetí evropského náboženství. Pokud širokou veřejnost nepřekvapilo, že katolická církev posvětila např. homosexualismus, nemělo by ji překvapit ani to, že posvětila multikulturalismus a s ním i jevy, které jsou s tím spojeny.

Představme si deklaraci náboženství bez boha, bez dogmat a bez církve. „I am not religous, but I am spiritual.“ (výrok oblíbený v multikulturních Spojených státech). Náboženství je chápáno jako rigidní, reakční, zastaralé, moralizující, pokrytecké, zatímco spiritualita (duchovno) je vnímána jako svobodná, autentická, nedogmatická, originální, citová. Spiritualita je tedy alternativní vyjádření náboženství. Je to pojem širší než náboženství a za nositele spirituality se mohou považovat ti, kteří projeví silný vztah k transcendenci. Spiritualitu definujeme jako prožitkové jádro náboženství. I tzv. nenáboženská spiritualita může být chápána jako pseudonáboženství (kryptonáboženství). Pak můžeme v tomto širokém smyslu považovat i atheismus či vědecko-technický pokrok za náboženství. („Než být pokrytcem to buďte raději ateistou.“ Papež František). Proto někteří chápou komunismus či nacismus jako náboženské katastrofy minulého století. Spiritualita je tedy definována jako činitel, který je možno psychologicky charakterizovat jako transkulturně univerzální. („Bůh není kouzelník s magickou hůlkou.“ Papež František).

Krajní idealizmus se nazývá spiritualizmus. Jde o názor, že bytí je duchovní povahy. Pokud totiž spiritualita spočívá ve specifickém prožívání vztahu k božstvu, veškerenstvu, posvátné pospolitosti, kosmu, musíme si nutně položit otázku, jaké má pak důsledky pro vztahy prožívajícího k druhým lidem? Spiritualita už nepojmenovává určité konkrétní božstvo. Je zde totiž spiritus agens. Neboli hlavní iniciátor, činitel, původce, tedy vůdčí duch. U papeže Františka spiritualita hraje rozhodující úlohu a pudovost je integrována harmonicky, sladěna s životním posláním. Spiritualita je tedy jakási komponenta stavby osobnosti. Pokud je spiritualita centrální je zároveň i integrující složkou osobnosti. Zde platí, že to, co je nám svaté, bývá rozhodující silou našeho jednání, naší osobnosti. Pokud tedy papež oznámí, že bezpečnost každého jednoho uprchlíka je více než bezpečnost národní, myslí to smrtelně vážně. Pokud člověka ovládne ideál tzv. spravedlivé společnosti, bude za ni bojovat všemi prostředky i za cenu opovržení či lidských obětí. Spiritus agens papeže má v tomto případě ovšem vyšší poslání (láska, soucit, respekt, souznění) před náboženským terorizmem, jenž je pokládán za nižší motiv a jehož rozhodující silou je opačný spiritus agens (nenávist, touha po moci nad druhými či osobní vyniknutí ve vlastním sobeckém zájmu). Náboženství v Evropě prošlo zásadním přerodem a dávno se vypořádalo s posvátnou nenávistí a pohrdáním vůči ateistům, kacířům či čarodějnicím. Naproti tomu islám zůstal tam kde je už po staletí. Proto je velmi dobrodružné uvažovat o krajním idealizmu v multikulturní společnosti. Nadzkušenostní dimenze islamisty bude dozajista odlišné duchovní povahy než je tomu např. u křesťana či buddhisty. V centru humanistické spirituality totiž dominují láska a soucit.

Sluníčka, sluníčkáři, žluťásci, multiláskači - těmito výrazy jsou častováni lidé, kteří jsou produkty pozitivní psychologie. Tento směr se zrodil na přelomu 20. a 21. století a za necelou první dekádu své existence se rozšířil za hranice USA a zahnízdil v mnoha evropských, ale i asijských zemích. Pozitivní (humanistická) psychologie byla po roce 1999 oddělena od dosavadní psychologie a definována jako zcela samostatný přístup v rámci sociálních věd. Pozitivní psychologie je věda o pozitivních emocích jako je láska, naděje, radost atd. a kladných životních zkušenostech, o pozitvních individuálních vlastnostech, rysech osobnosti a o pozitivně fungujících společenstvích a institucích. Pokud bychom zabrousili k sociálním inženýrům na návštěvu do jejich soukromých poznámek, najdeme tam určitě výčet některých projevů spirituality jako jsou např. idealizmus či altruizmus. Tak, jako teologové začali razit tezi, že pouhé náboženství nestačí a je nutno usilovat o spiritualitu, sociální inženýři velmi rychle pochopili, že i z toho se dá vytěžit mnohé pro jejich multikulturalismus, genderismus atd. Pokud totiž hodláte spojit lidstvo v jeden kosmopolitní ohromný pulzující organismus, je k tomu (mimo jiné komponenty) právě spiritualismus a pozitivní psychologie naprosto vhodným stavebním kamenem. Náboženský terorismus je pak jakýmsi nutným obětním oltářem na prahu univerza pro budoucí blaho lidstva, neboť zlo provází každý komplikovaný přerod v lidských dějinách. Je vědecky ověřený předpoklad, že spiritualita v různé míře se vyskytuje u naprosté většiny jedinců stejně jako smysl pro humor nebo sociální inteligence. Samotná transcendence pak mapuje silné stránky, které člověka propojují s univerzem.

Otázkou ovšem zůstává, zda je zde vůle a dostatek víry jednotlivých evropských národů obětovat svou, řekněme, nacionální bezpečnost i svébytnost, a nakonec i vlastní blahobyt, v rámci principu spiritus agens. Vzhledem k tomu, že defétizmu ještě nepropadly všechny evropské národy, bude tato otázka zodpovězena později.


-ed-

Autor: Eva Dreyová | sobota 26.8.2017 23:04 | karma článku: 17.99 | přečteno: 555x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 177 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 131 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 264 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 797

Minulost píše budoucnost.

 

Hle, člověče, máš bibli uč se, anebo se ji můžeš zříci zcela, přece zůstanu v tvé mysli spící, když mysl vládne zbytku těla, bláznův smích nad moudrými, blízko k srdci láska po ní žal, pasáček s ovcemi zbloudilými mezi vlky pase je dál.

 

Nuda bohatých spěje ke zločinu stejně jako bída chudých.

 

Netrap se lidmi ze své minulosti, je důvod proč se nedostali do tvé budoucnosti.

 

Stoupej tak vysoko aby, až budeš padat, uměl si i plachtit.

 

Kdo vede lidstvo ústy svými a mé myšlenky za své pokládá, ten není hoden očisty, jen špíny, ten schází tak, jak s čím nakládá.

 

Kde nestačí filosofie, jsou potřeba důtky.

                                  -ed-

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...